Kako će HNB objavljivati tečajnu listu nakon uvođenja eura?

Od datuma uvođenja eura HNB će objavljivati tečajnu listu za euro u odnosu na druge valute, a tečajevi na tečajnoj listi HNB-a neće biti isti kao tečajevi Europske središnje banke (ESB). Tečajna lista HNB-a utvrđivat će se i objavljivati svakoga radnoga dana, a primjenjivat će se od sljedećeg dana. Na tečajnoj listi HNB-a tečajevi stranih valuta biti će iskazani za jedinicu domaće valute, npr. 1 EUR= x USD te će se objavljivati kupovni, srednji i prodajni tečajevi.

Za razliku od direktne metode iskazivanja tečajeva koja se sada koristi u RH u kojoj je bazna valuta jedinica strane valute, od datuma uvođenja eura tečajevi će se iskazivati na način da će bazna valuta biti jedna jedinica domaće valute tj. 1 euro (indirektna metoda).
Kod primjene indirektne metode iskazivanja tečajeva ne koristi se računska operacija množenja, koja se koristi kod direktne metode iskazivanja tečajeva (npr. ovlašteni mjenjač pri otkupu 100,00 eura i kupovnom tečaju koji iznosi 7,4 množi ta dva iznosa te dobiva umnožak koji iznosi 740,00 kuna, odnosno količinu kuna koju isplaćuje stranki pri otkupu eura) nego se koristi računska operacija dijeljenja (npr. ovlašteni mjenjač pri otkupu 100 britanski funti dijeli broj 100 s kupovnim tečajem koji iznosi 0,84 te dobiva količnik koji iznosi 119,05 eura, odnosno količinu eura koju isplaćuje stranki pri otkupu britanskih funti).

Prema Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj srednji tečajevi HNB-a za euro u odnosu na druge valute primjenjivat će se za potrebe statističkog i računovodstvenog i poreznog izvješćivanja te u pravnim instrumentima u kojima su se prije datuma uvođenja eura primjenjivali srednji tečajevi Hrvatske narodne banke za kunu u odnosu na druge valute koje nisu euro ako nekim propisom nije drugačije uređeno.

U planu je osigurati preuzimanje i ove tečajne liste s internetske stranice HNB-a u istim formatima u kojima je i danas moguće automatsko preuzimanje tečajne liste HNB-a.

Top tagovi faq

Ključne riječi

Pretražite teme

Povratak na vrh

Link sadržaja je kopiran u međuspremnik.