Praćenje kretanja cijena roba i usluga u kunama i u eurima u Republici Hrvatskoj u studenom 2023.

22. prosinca 2023.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, organiziralo je u tri pravca praćenje kretanja maloprodajnih cijena najčešće kupljenih roba i usluga.

  1. U suradnji s Državnim zavodom za statistikuorganizirano je mjesečno praćenje cijena u 9 hrvatskih gradova (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Varaždin, Dubrovnik, Pula, Slavonski Brod i Sisak) iz kojih se izračunavaju prosječne maloprodajne cijene.

Državni zavod za statistiku angažirao je snimatelje cijena te provodi statističko istraživanje „Prosječne maloprodajne cijene dobara i usluga u kunama i u eurima u Republici Hrvatskoj“.

Za praćenje prosječnih maloprodajnih cijena odabrana su 103 proizvoda, od toga 78 roba i 25 usluga (košarica proizvoda).

Na mjesečnoj razini prikuplja se oko 5.700 cijena na oko 800 prodajnih mjesta koji, sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, imaju obvezu dvojnog iskazivanja.

Košarica proizvoda je stalna/fiksna, što znači da se iz mjeseca u mjesec snimaju cijene istih proizvoda, istih količina, na istim prodajnim mjestima.

Popis prosječnih maloprodajnih cijena košarice proizvoda u kunama i u eurima u Republici Hrvatskoj za mjesec studeni 2023. možete pogledati ovdje.  Izvor: Državni zavod za statistiku.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na mjesečnoj razini obrađuje i objavljuje priopćenja za javnost o kretanju prosječnih maloprodajnih cijena u kunama i u eurima košarice proizvoda, a kao referentne cijene koriste se prosječne cijene iz rujna 2022.

Ukupna vrijednost košarice 103 odabrana proizvoda (roba i usluga) u rujnu 2022. iznosi 944,77 eura (7.118,37 kuna), u listopadu 2023.  1.007,33 eura (7.589,73 kune), a u studenom 2023. vrijednost košarice iznosi 1.009,59 eura (7.606,76 kuna). 

Izvor: Državni zavod za statistiku – Prosječne maloprodajne cijene dobara i usluga u kunama i u eurima, obrada Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Promatrano prema ukupnoj vrijednosti košarice prosječne cijene u studenom 2023. u odnosu na listopad 2023. godine povećane su za 0,2%, a cijene košarice u studenom ove godine u odnosu na rujan 2022. povećane su za 7,6%.

Najveći doprinos ukupnom mjesečnom povećanju iznosa vrijednosti košarice od 0,2% u studenom u odnosu na listopad ove godine dale su maloprodajne cijene kod deset grupa proizvoda i usluga košarice kod kojih je praćenjem zabilježeno povećanje.

Učinak ukupnog poskupljenja vrijednosti košarice u studenom umanjen je zbog pojeftinjenja kod pet skupina proizvoda te kod jedne skupine proizvoda kojima se cijene nisu promijenile u odnosu na listopad 2023.

Analizirajući cijene košarice dolazimo do zaključka da je već od prvog kvartala ove godine došlo do smanjenja cijena ulja, mlijeka, jaja i mesa što se može pripisati Vladinim mjerama za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, a u srpnju je zbog sezonskog karaktera došlo i do smanjenja cijena povrća. U rujnu i listopadu izraženo je smanjenje cijena kod još većeg broja proizvoda zahvaljujući Odluci o izravnim mjerama kontrole cijena određenih proizvoda u trgovini na malo Vlade RH („Narodne novine“, broj: 107/2023) koja je stupila na snagu 18. rujna 2023. U studenom dolazi do blagog porasta cijena i to najviše povrća zbog sezonalnosti.

a) Ukupan porast cijena vrijednosti košarice u studenom u odnosu na listopad 2023. zabilježen je kod sljedećih deset skupina proizvoda i usluga košarice:

U studenom u odnosu na listopad skupina Povrće bilježi porast cijena za 1,7%. Tome najveći doprinos daju više cijene: tikvica za 28,5%, rajčica za 22,2%, paprike za 5,2%, brokule za 0,8% i cijene graha za 0,4%, povrće koje je sezonskog karaktera što se najbolje vidi iz prikaza u nastavku. U skupini povrće snižene su cijene kelja za 23,2%, slatkog zelja za 17,7%, crvenog luka za 10,1%, mrkve za 5,9%, šampinjona za 3,2% i konzerviranih krastavaca za 0,4%, a cijena krumpira se nije mijenjala u studenom u odnosu na listopad 2023. godine.

Izvor: Državni zavod za statistiku – Prosječne maloprodajne cijene dobara i usluga u kunama i u eurima, obrada Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Skupina Meso i mesni proizvodi bilježi porast cijena u studenom u odnosu na listopad za 1,1%. Porast cijena zabilježen je kod cijena šunke u ovitku za 5,7%, svinjskih kotleta sa kostima za 3,2%, svinjskog buta bez kosti za 2,4%, posebne salame za 1,7%, hrenovki bez dodataka za 1,1%, junetine s kostima za 0,8%, čajne kobasice za 0,7% i cijena pileta za 0,3%. Snižena je cijena paštete za 1,7%, mortadele za 0,9%, slanine za 0,4% i cijena telećih rebara za 0,3%.

Izvor: Državni zavod za statistiku – Prosječne maloprodajne cijene dobara i usluga u kunama i u eurima, obrada Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Skupina Ulja i masti bilježi porast cijena u studenom u odnosu na listopad za 0,7%. U okviru ove skupine porasla je cijena suncokretovog ulja za 1,3%, cijena maslaca je povećana za 1,8%, dok je cijena stolnog margarina ostala nepromijenjena na mjesečnoj razini.

Cijene u Skupini Alkoholna pića porasle su za 0,7%. U studenom u odnosu na listopad došlo je do porasta cijena bijelog vina za 0,9%, a cijena svijetlog piva u boci nije se mijenjala u odnosu na listopad.

Skupina Ugostiteljske usluge bilježi porast cijena u studenom u odnosu na listopad i to za 0,4%. U toj skupini porasle su cijene pizze za 0,9%, 2 dl voćnog soka za 0,4%, šalice kave espresso za 0,6%, porcije bečkog odreska s prilogom za 0,5%, snižena je cijena porcije juhe za 0,3%, a cijena porcije špageta nije se mijenjala u odnosu na prethodni mjesec.

Cijena kokošjih jaja je u studenom u odnosu na listopad porasla za 0,4% pa tako cijena 10 komada kokošjih jaja u studenom 2023. iznosi 2,64 eura (19,90 kuna), a ta cijena je u odnosu na rujan prošle godine veća za 13,8% kada je iznosila 2,32 eura (17,46 kune).

Izvor: Državni zavod za statistiku – Prosječne maloprodajne cijene dobara i usluga u kunama i u eurima, obrada Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Proizvodi i usluge u skupni Zdravlje na mjesečnoj razini u studenom u odnosu na listopad 2023. bilježe porast cijena za 0,3%. U tome je porasla cijena stomatološke usluge čišćenja zubnog kamenca u privatnoj praksi za 0,9%, cijena tableta za snižavanje tjelesne temperature za 0,6% i cijena sirupa za ublažavanje kašlja za odrasle za 0,5%, dok se ostale cijene u ovoj skupini nisu mijenjale niti ovaj mjesec: cijene laboratorijske pretrage krvne slike i premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Cijene u skupini Kruh i proizvodi od žitarica u studenom u odnosu na listopad 2023. porasle su za 0,2%. Unutar te skupine povećane su cijene krafne za 3,0%, tosta za 2,2%, pšeničnog brašna bijelog za 1,4%, pšenične krupice obične i kruha od bijelog pšeničnog brašna za 0,7%, te miješanog kruha za 0,6%. U ovoj skupni snižena je cijena bijele riže i polubijelog kruha za 0,8% a cijena kukuruznih pahuljica za 0,6%, dok se cijene peciva i tjestenine u studenom u odnosu na prethodni mjesec nisu mijenjale.

Izvor: Državni zavod za statistiku – Prosječne maloprodajne cijene dobara i usluga u kunama i u eurima, obrada Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Skupina Ribe i riblji proizvodi bilježi porast cijena u studenom na mjesečnoj razini za 0,2% u kojoj je zabilježen porast  cijena  sardina u ulju bez dodataka za 0,7% i cijena tune bez dodataka u konzervi za 0,6%. Cijena filea smrznutog oslića smanjena je za 0,2%.

Cijene u skupini Ostale usluge porasle su za 0,2%. Tome je pridonio porast cijena: muškog šišanja bez pranja kose za 1,3%, mjesečne članarine za korištenje teretane za 1,3%, kemijskog čišćenja hlača 1,2%, redovni godišnji servis plinskog bojlera i ulaznica za kazalište za 0,6%, ulaznica za kino za 0,4%,  klasične masaže cijelog tijela za 0,3%, usluga pedikera i  ženskog šišanja sa pranjem kose i fen frizurom za 0,2%. Snižena je cijena kemijskog čišćenja košulja za 1,3%.  Cijene ostalih usluga koje se nalaze u ovoj grupi nisu se mijenjale u studenom u odnosu na listopad, primjerice: cijena ulaznica za bazen, tečaja stranog jezika, naknada za vođenje tekućeg računa i strojnog pranja automobila.

b) Veći porast cijena košarice u studenom na mjesečnoj razini ublažio je pad cijena slijedećih skupina proizvoda i usluga:

U skupini Proizvoda za čišćenje i održavanje na mjesečnoj razini zabilježen pad cijena i to za  2,7%. Tome su pridonijele niže cijene deterdženta za strojno pranje rublja koje su snižene za 2,8% i cijene tekućeg deterdženta za ručno pranje posuđa smanjene su za 2,1%.

U skupini Proizvodi za osobnu higijenu i njegu u studenom u odnosu na listopad zabilježen je pad cijena za 2,1%. U tome je cijena kreme za lice snižena za 4,1%, četkice za zube za 2,4%,  paste za zube u tubi za 1,3%, tekućeg sapuna s pumpicom za 1,2%, a cijena gela za tuširanje snižena je za 1,1%. U ovoj skupini došlo je do povećanja cijene šampona za kosu za 0,8% na mjesečnoj razini.

Izvor: Državni zavod za statistiku – Prosječne maloprodajne cijene dobara i usluga u kunama i u eurima, obrada Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Skupina Voće nastavlja bilježiti pad cijena nakon nekoliko uzastopnih mjeseci. Tako su u studenom u odnosu na listopad cijene su pale za 1,3%. U toj skupini najviše je pala cijena banana za 5,4%, zatim cijena jabuka za 2,1% i cijena limuna za 1,4%. Porasla je samo cijena naranči i to za 2,8%.

U skupini Bezalkoholnih pića cijene su pale za 1,3%. Najveći pad cijena zabilježen je kod cijena voćnog sirupa za 4,4%, mljevene kave s kofeinom za 2,3%, mineralne gazirane vode u plastičnoj boci za 1,1% i cijena gaziranog bezalkoholnog napitka za 0,5%. U skupini je povećana cijena kutije čaja u filter vrećicama za 2,1% i prirodnog voćnog soka za 0,6% dok je cijena prirodne negazirane mineralne vode u plastičnoj boci ostala nepromijenjena u studenom u odnosu na listopad.

U studenom 2023. u odnosu na listopad u skupini Ostali prehrambeni proizvodi zabilježen je pad cijena za 1,1%.  Tome je pridonio pad cijena: džema za 5,0%, kuhinjske soli za 1,2%, prirodnog meda za 1,1%, mliječne čokolade bez dodataka za 1,0%, čipsa u vrećici za 1,0%, majoneze u vrećici i instant dječje hrane za 0,9%, napolitanki za 0,3% dok su cijene vegete obične i cijene šećera ostale nepromijenjene u odnosu na listopad ove godine.

c) u košarici proizvoda i usluga u studenom u odnosu na listopad nisu se mijenjale cijene u slijedećoj skupini:

Skupina Mlijeko i mliječni proizvodi u studenom u odnosu na listopad 2023. nije zabilježila promjene. Ipak je unutar skupine snižena cijena svježeg mlijeka za 2,3% i polutvrdog sira za 0,1%, a povećana je cijena sirnog namaza bez dodataka za 2,7% i trajnog mlijeka za 1,0% dok se cijene običnog jogurta u čašici nisu mijenjale u studenom na mjesečnoj razini.

 

  1. Udruge za zaštitu potrošačaprate kretanje cijena roba i usluga u kunama i u eurima u razdoblju obveznog dvojnog iskazivanja u okviru provedbe projekta „Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj“. Udruge za zaštitu potrošača prate košaricu proizvoda od 45 roba i 10 usluga. Poveznice na internetske stranice udruga na kojima su objavljena mjesečna Izvješća o kretanju maloprodajnih cijena u kunama i u eurima za listopad 2023. su kako slijedi:
  1. Web stranica „Kretanje cijena“ potrošačima omogućuje na jednom mjestu informacije o kretanju maloprodajnih cijena osnovnih 78 kategorija proizvoda koji čine osnovnu potrošačku košaricu. Podatke je moguće pretraživati kroz različite filtere, prema trgovcu, prema kategoriji proizvoda te prema filterima: pojeftinilo, poskupilo, na akciji, zadržalo cijenu. Cijene se ažuriraju svakih 15 dana, odnosno 15-tog u mjesecu te zadnji dan u mjesecu i uspoređuju u odnosu na 31. prosinac 2022. za trgovačke lance koji redovito dostavljaju maloprodajne cijene za objavu (KTC, Tommy, Konzum).
Želite znati više?

Top tagovi (Etički kodeks)

Teme

Pretražite teme

Povratak na vrh

Link sadržaja je kopiran u međuspremnik.