Na osječkom Trgu slobode održan prvi Dan eura!

08. listopada 2022.

U Osijeku je ove subote, 8. listopada, održana prva manifestacija Dan eura kao dio informativne kampanje „Euro – naš novac“, koja se u organizaciji Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske narodne banke te uz sufinanciranje Europske unije provodi s ciljem što kvalitetnijeg informiranja građana o prelasku na novu valutu.

Svega nekoliko mjeseci dijeli nas od uvođenja eura kao službenog sredstva plaćanja u Republici Hrvatskoj, a na Danu eura građani su imali priliku razgovarati s hrvatskim dužnosnicima i stručnjacima za euro.

„Svjedoci smo izuzetno bitnih trenutaka članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji koja se očitava uvođenjem eura, ulaskom u Schengenski prostor, usvajanjem Partnerskog sporazuma za korištenje sredstava kohezijske politike. Nove prilike su pred nama, a fokus naših ulaganja u novom programskom razdoblju bit će na razvoju konkurentnog, inovativnog i otpornog gospodarstva, poboljšanju vještina i prilika za zapošljavanje, smanjenju regionalnih razlika i osiguravanju zaštite okoliša i prirode, kvalitetnije dostupnosti interneta, digitalizacije, jednake dostupnosti obrazovanja i zdravstva te prilika za razvoj poduzetništva. Današnji dan je posvećen euru, stoga mogu reći kako se svaki potrošeni euro godinama nakon ulaganja multiplicira i uvjerena sam da će pozitivan učinak naših budućih ulaganja biti posebno vidljiv dugoročno. Nove prilike su pred nama i gledamo u bolju Hrvatsku i europsku budućnost”, istaknula je tom prilikom Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

„Prelijepom Osijeku pripala je čast da bude prvi u okviru ‘turneje četiri grada’ tijekom koje ćemo vas nastojati informirati o dolasku eura, a pritom se i družiti i zajedno zabavljati – jer Hrvatska ubrzo dobiva drugu najjaču valutu na svijetu i imamo se čemu i veseliti. Još je 85 dana do 1. siječnja 2023. i sigurna sam da ćemo do tada svi postati euroznalci i euroznalice, a Dani eura su prava prilika da to znanje proširimo i učvrstimo. Sljedeća tri vikenda družit ćemo se i s našim sugrađanima u Rijeci, Splitu i Zagrebu na Danima eura, a naravno, građane ćemo o svim informacijama o zamjeni kune eurom upoznavati i putem drugih kanala – uskoro možete očekivati redovite televizijske informacije, a svakako sva svoja pitanja možete postaviti i na besplatnom info telefonu, 0800 20 23 koji je već u funkciji”, kazala je u svom govoru Sandra Švaljek, zamjenica guvernera HNB-a.

„Pred samim smo ciljem procesa koji nije bio nimalo lagan ni jednostavan i nije došao sam po sebi ili kako naš narod zna reći – ‘pao s neba’, ali smo od samog početka bili uvjereni u naš uspjeh i pripremali smo se za uvođenje eura 1. siječnja 2023. U ovom razdoblju koje je pred nama nekoliko je važnih aktivnosti koje ćemo provoditi, od kojih je jedna od najvažnijih upravo sveobuhvatna informativna kampanja, kao i provedba edukativnih aktivnosti koje će zahvatiti sve skupine društva, a s kojom započinjemo evo danas ovdje u Osijeku što mi je i osobno izuzetno drago. Zadnjih nekoliko tjedana Vlada je pokazala da se itekako zna pobrinuti da se negativan utjecaj globalnih kretanja u što većoj mjeri minimizira i u tom smislu znali smo, a znat ćemo i ubuduće, kako zaštititi naše građane. Tako je i u ovom procesu uvođenja eura, gdje će u svim aktivnostima koje su u tijeku, a i u onima koje su pred nama poseban naglasak biti na zaštiti potrošača, što je ujedno i prvi prioritet. Nastavit ćemo kontinuirano raditi na daljnjim aktivnostima i projektima te rezultatima vraćati povjerenje građana u politiku, pogotovo onu koja isporučuje rezultate za dobrobit svih kao što je ovdje slučaj“, poručio je Stjepan Čuraj, državni tajnik u Ministarstvu financija.

Na ključna pitanja o uvođenju eura u Osijeku zainteresiranim građanima je odgovarao i Toni Milun, javnosti poznati profesor matematike i financijski vloger. Osječani su na kolu sreće „Euroznalac“ provjerili svoje znanje o euru, a najmanji su se okušali u igra „Euroškolica“, koja ih je na zanimljiv i zabavan način upoznala s eurom koji uskoro postaje i naš novac. Svi posjetitelji su na Photoboothu mogli izraditi personaliziranu fotografiju s događaja te se informirati na infoEuro, informativnom kutku. Tijekom trajanja manifestacije Dan eura u Osijeku građane je zabavio Sabrina Hebiri trio.

Dan eura u Osijeku realiziran je u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije te s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj. Kako bi se što veći broj građana upoznao s eurom, osim u već održanom Osijeku, Dan eura održat će se i 15. listopada u Rijeci, 22. listopada u Splitu i 29. listopada u Zagrebu.

Želite znati više?

Top tagovi (Vijesti)

Teme

Pretražite teme

Povratak na vrh

Link sadržaja je kopiran u međuspremnik.