Etički kodeks

08. srpnja 2022.

Pristupanje poslovnih subjekata Etičkom kodeksu jedan je od mehanizama koji će doprinijeti stvaranju sigurnog okruženja za potrošače. Cilj Etičkog kodeksa je omogućiti pouzdano i transparentno uvođenje eura u Hrvatskoj. To je dokument deklaratorne prirode kojim poslovni subjekti koji pristupe inicijativi jamče da će transparentno i pouzdano poslovati u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj.

Upravo je zato iznimno bitno da svaki poslovni subjekt koji se pridruži inicijativi i prihvati načela Etičkog kodeksa zaista i posluje u tom duhu te na taj način kontinuirano doprinosi transparentnosti i zaštiti potrošača u procesu uvođenja eura. Poslovni subjekti moći će online pristupiti aplikaciji Etičkog kodeksa putem NIAS-a, i to od kolovoza 2022. do prosinca 2023.

Pristupanjem Etičkom kodeksu poslovni subjekti jamče provedbu njegovih načela te stječu pravo na postavljanje vizualne identifikacijske oznake – logotipa i slogana na svojim prodajnim mjestima i mjestima pružanja usluga, odnosno na internetskim stranicama, uključujući postavljanje vizualne identifikacijske oznake i prilikom provođenja promotivnih i marketinških aktivnosti. Jedan poslovni subjekt dobit će potreban broj vizualnih identifikacijskih oznaka (naljepnica) za sve svoje poslovnice, a njihova podjela obavljat će se putem udruženja gospodarstvenika (Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska gospodarska komora te njihovih županijskih i područnih komora).

Pristupanje Etičkom kodeksu je dobrovoljno i potpuno besplatno, a možete mu pristupiti putem poveznice: https://etickikodeks.mingor.gov.hr

Pozivamo sve poslovne subjekte koje posluju u direktnom odnosu s potrošačima da se pridruže inicijativi s ciljem ispravnog preračunavanja i iskazivanja cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti, bez neopravdanog povećanja maloprodajnih cijena!

Ako imate dodatnih pitanja možete se obratiti na adresu e-pošte etickikodeks@mingor.hr. Više informacija na stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Preuzmite dokumente:
Želite znati više?

Top tagovi (Etički kodeks)

Teme

Pretražite teme

Povratak na vrh

Link sadržaja je kopiran u međuspremnik.