Što za poslovne subjekte znači ključna mjera dvojnog iskazivanja cijena?

11. srpnja 2022.

Zakonska obveza dvojnog iskazivanja cijena za sve poslovne subjekte započinje 5. rujna 2022. Uz pretpostavku da su ostvareni svi tehnički preduvjeti, poslovni subjekti mogu već u srpnju 2022. započeti dobrovoljno dvojno iskazivati cijene i novčane iskaze vrijednosti jer tada će biti poznat fiksni tečaj konverzije, no nikako prije jer upravo je fiksni tečaj konverzije podatak koji je nužan i bez kojega se ne mogu ispravno primijeniti pravila preračunavanja i zaokruživanja propisana Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u RH. Obveza dvojnog iskazivanja za poslovne subjekte traje do 31. prosinca 2023.

Obveza dvojnog iskazivanja odnosi se isključivo na izravan odnos prema potrošačima. Dvojno iskazivanje ne obuhvaća trgovačke ugovore, odnosno ponude, predujmove, račune i slične dokumente između poslovnih subjekata (B2B), interne račune unutar istoga poslovnog subjekta te razne evidencije i izvještaje koje će biti potrebno dostavljati javnim tijelima.

Obveza dvojnog iskazivanja na računu podrazumijeva iskazivanje ukupnog iznosa na računu. Model dvojnog iskazivanja iznosa, odnosno način na koji će dvojni iznosi biti prikazani na računu ostavlja se na izbor poslovnom subjektu. Na računu je potrebno iskazati i fiksni tečaj konverzije dok PDV na računu nije potrebno dvojno iskazati.

Želite znati više?

Top tagovi (Poduzetnici)

Teme

Pretražite teme

Povratak na vrh

Link sadržaja je kopiran u međuspremnik.