U pet dana obavljeno 867 nadzora u vezi dvojnog iskazivanja cijena

12. rujna 2022.

Od prvog dana obveznog dvojnog iskazivanja cijena roba i usluga, odnosno 5. rujna 2022., tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata obavila je 867 inspekcijskih nadzora, u kojima je ukupno utvrđeno 285 povreda odredbi Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.
Tržišna inspekcija obavila je 515 inspekcijskih nadzora nad poslovnim subjektima koji su obveznici dvojnog iskazivanja cijena prema potrošačima, u području trgovine obavljena su 352 inspekcijska nadzora, dok su 163 nadzora obavljena nad raznim pružateljima usluga (frizerske, usluge popravka i sl.).

Tržišna inspekcija utvrdila je 179 povreda odredbi Zakona, od toga:

  1. u 89 slučajeva poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene (neiskazivanje maloprodajne cijene u eurima i/ili neiskazivanje cijene za jedinicu mjere u eurima),
  2. u 81 slučaju utvrđeno je neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja konverzije (poslovni subjekt u poslovnim prostorijama nije iskazao fiksni tečaj konverzije ili ga je iskazao nepravilno, primjerice tečaj nije iskazan u punom brojčanom iznosu),
  3. šest (6) povreda odnosilo se na neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije,
  4. a tri (3) povrede su se odnosile na to da poslovni subjekt nije pravilno preračunao novčane iznose sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje.

Turistička inspekcija je utvrdila 106 povreda odredbi Zakona, od toga:

  1. 71 povreda se odnosila na to da poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene,
  2. 28 povreda se odnosila na neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja konverzije,
  3. te se sedam (7) povreda odnosilo na neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.

Slijedom navedenog inspektori su poduzeli zakonom propisane mjere. Napominjemo kako je čl. 89. Zakona omogućena primjena načela oportuniteta, u slučajevima utvrđenog prekršaja prvi put i to ako nadzirana osoba tijekom nadzora otkloni nepravilnosti i nedostatke utvrđene u nadzoru ili u kratkom primjernom roku.

Cilj ovih nadzora kojima su obuhvaćeni poslovni subjekti koji su obveznici dvojnog iskazivanja cijena robe i usluga odnosno trgovci, ugostitelji i drugi pružatelji usluga je prije svega zaštita i informiranje potrošača. Nadzorne aktivnosti nastavljaju se i u narednom razdoblju.

Više detalja o nadležnosti Državnog inspektorata, turističke, tržišne i inspekcije rada, nad provođenjem Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj dostupno je na poveznici.

Želite znati više?

Top tagovi (Poduzetnici)

Teme

Pretražite teme

Povratak na vrh

Link sadržaja je kopiran u međuspremnik.