U sklopu Dana eura u Rijeci veliki broj građana doznao sve o valuti koja uskoro postaje naš novac

17. listopada 2022.

U Rijeci je ove subote, 15. listopada, na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske održana druga po redu manifestacija Dan eura kao dio informativne kampanje „Euro – naš novac“, koja se u organizaciji Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske narodne banke te uz sufinanciranje Europske unije provodi s ciljem što kvalitetnijeg informiranja građana o prelasku na novu valutu.

Svega dva i pol mjeseca dijeli nas od uvođenja eura kao službenog sredstva plaćanja u Republici Hrvatskoj, a građani su u Rijeci mogli doznati sve što ih zanima te razgovarati s hrvatskim dužnosnicima i stručnjacima za euro.

„Sada smo u završnoj fazi ulaska Republike Hrvatske u eurozonu što predstavlja velik strateški značaj u političkom, gospodarskom i financijskom smislu za našu zemlju. U posljednjih 18 mjeseci Vlada intenzivno radi na sveobuhvatnoj pripremi gospodarstva i nefinancijskog sektora za uspješnu finalizaciju ovog procesa. Jedan od vrijednih mehanizama koji doprinose transparentnom i sigurnom prelasku s hrvatske kune na euro je pristupanje poslovnih subjekata Etičkom kodeksu. Stoga je današnje događanje dobra prilika da pozovem sve potrošače da obrate pažnju na to koji poslovni subjekti imaju istaknutu oznaku Etičkog kodeksa. Na taj ćete način prepoznati koja su prodajna mjesta korektna i pouzdana“ – istaknuo je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

„Iako nas očekuju promjene i prelazak na novu valutu, uvjeran sam da ćemo se na to brzo naviknuti. Tome pomažu i ove aktivnosti HNB-a, Vlade i resornih ministarstva koje su već započele dvojnim iskazivanjem cijena. Naravno, svi mi trebat ćemo barem prvih nekoliko mjeseci biti oprezni jer novčanica i kovanica bit će manje, ali će im vrijednost biti puno veća. S druge strane mi koji živimo blizu granice već sada možemo vrlo jednstavno vidjeti što nam je povoljnije u susjednim zemljama, a što je upravo ovdje isplativije“ – istaknuo je Marko Filipović, gradonačelnik grada Rijeke.

“Još je 78 dana do 1. siječnja 2023. i sigurna sam da ćemo se do tada svi bolje upoznati s novom valutom, a na Danima eura uz zabavu i druženje stječemo i nova potrebna znanja o euru. Kao i u Osijeku, i danas u Rijeci je lijepo vidjeti da građani žele dobiti pravovremene i detaljne informacije o procesu zamjene hrvatske kune eurom i izgledu novih novčanica i kovanica, a naš je zadatak da im omogućim dostupnost tih informacija. Građani svoja pitanja mogu postaviti i na besplatnom info telefonu, 0800 20 23, a sve informacije o zamjeni kune eurom mogu pronaći na internet stranici euro.hr”, kazala je u svom govoru Ivana Jakir Bajo, viceguvernerka guvernera HNB-a, dodajući kako se veseli susretu s građanima na danima eura u Splitu i Zagrebu koji će se održati 22. i 29. listopada.

Na ključna pitanja o uvođenju eura u Rijeci zainteresiranim građanima je odgovarao i Toni Milun, javnosti poznati profesor matematike i financijski vloger. Riječani su na kolu sreće „Euroznalac“ provjerili svoje znanje o euru, dok su se najmanji okušali u igra „Euroškolica“, koja ih je na zanimljiv i zabavan način upoznala s eurom koji uskoro postaje i naš novac. Svi posjetitelji su na Photoboothu mogli izraditi personaliziranu fotografiju s događaja te se informirati na infoEuro informativnom kutku, a za glazbenu podlogu cijele manifestacije bio je zadužen Sabrina Hebiri trio.

Dan eura u Rijeci realiziran je u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije te s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj. Kako bi se što veći broj građana upoznao s eurom, nakon Rijeke i Osijeka Dan eura održat će se i 22. listopada u Splitu te 29. listopada u Zagrebu.

Želite znati više?

Top tagovi (Vijesti)

Teme

Pretražite teme

Povratak na vrh

Link sadržaja je kopiran u međuspremnik.