U Splitu održan treći Dan eura – građani se kroz zabavan i informativan sadržaj upoznali s novom valutom

24. listopada 2022.

U Splitu je ove subote, 22. listopada od 10 do 12 sati, na Obali hrvatskog narodnog preporoda – Riva, održana treća po redu manifestacija Dan eura kao dio informativne kampanje „Euro – naš novac“, koja se u organizaciji Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske narodne banke te uz sufinanciranje Europske unije provodi s ciljem što kvalitetnijeg informiranja građana o prelasku na novu valutu.

Nešto više od dva mjeseca dijeli nas od uvođenja eura kao službenog sredstva plaćanja u Republici Hrvatskoj, a građani su u Splitu mogli doznati sve što ih zanima te razgovarati s hrvatskim dužnosnicima i stručnjacima za euro.

“Uvođenjem eura naši građani će se još više osjećati dijelom zajednice europskih zemalja. Pozitivne učinke očekujemo u poslovnom sektoru, osobito nama važnom turizmu, ali i ostalim granama gospodarstva, pa i u svakodnevnom životu građana. Vjerujem da će se naši građani vrlo brzo naviknuti i prihvatiti novu valutu.” rekao je gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

“Dani eura prilika su da se na opušten i zabavan način upoznamo s novom valutom. U Split smo došli kako bismo građanima omogućili da pitaju sve što ih zanima o procesu zamjene hrvatske kune eurom, ali i da se bolje upoznaju s izgledom novih novčanica i kovanica i njihovim zaštitnim obilježjima. Pozivam građane da svoja pitanja postavljaju i na besplatnom info telefonu, 0800 20 23 te da sve informacije o zamjeni kune eurom pronađu na internetskoj stranici euro.hr. Još je 71 dan do ulaska Hrvatske u europodručje i siguran sam da ćemo uspješno realizirati taj zahtjevan projekt, ali i da ćemo ovom komunikacijskom kampanjom osigurati da građani dobiju sve potrebne informacije kako bi se osjećali sigurno u tom procesu”, rekao je u svom govoru Boris Vujčić, guverner HNB-a i najavio svoj dolazak na Dan eura koji će se održati 29. listopada u Zagrebu.

“Ulazak Republike Hrvatske u schengenski prostor i eurozonu veliki je uspjeh i poticaj za daljnji gospodarski i društveni razvoj Hrvatske. Ostvarenje ovih ciljeva ima i veliki značaj za hrvatski turizam kao jednu od najpropulzivnijih gospodarskih aktivnosti u kojoj se Hrvatska nalazi u europskom i svjetskom vrhu. Ovim ostvarenjem smo otvorili vrata novim mogućnostima i svijetloj budućnosti turizma, od jednostavnosti putovanja, većeg potencijala za ulaganja i u konačnici potpune valorizacije četiriju tržišnih sloboda tržišta Europske unije. Ova Vlada je svojim dosadašnjim programima, projektima i mjerama postavila pozitivne trendove usmjerene na dugoročni razvoj i jačanje konkurentnosti. Ulaskom u 2023. godinu Hrvatska i njeni poduzetnici, obrtnici i tvrtke, imat će priliku dodatno ojačati svoju prepoznatljivost na europskom tržištu. Hrvatska zahvaljujući poboljšanom kreditnom rejtingu postaje još privlačnija za investitore, a gostima iz Europske unije bliža i dostupnija destinacija.“ rekao je državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina.

Na ključna pitanja o uvođenju eura u Splitu zainteresiranim građanima je odgovarao i Mislav Brkić, viši savjetnik u Direkciji za europsku suradnju HNB-a. Splićani su na kolu sreće „Euroznalac“ provjerili svoje znanje o euru, dok su se najmanji okušali u igra „Euroškolica“ koja ih je na zanimljiv i zabavan način upoznala s eurom koji uskoro postaje i naš novac. Svi posjetitelji su na Photoboothu mogli izraditi personaliziranu fotografiju s događaja te se informirati na infoEuro informativnom kutku, a za glazbenu podlogu cijele manifestacije bio je zadužen Sabrina Hebiri trio.

Dan eura u Splitu realiziran je u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja. Kako bi se što veći broj građana upoznao s eurom, nakon Splita, sljedeći Dan eura održat će se 29. listopada u Zagrebu.

Želite znati više?

Top tagovi (Vijesti)

Teme

Pretražite teme

Povratak na vrh

Link sadržaja je kopiran u međuspremnik.