U Zagrebu održan četvrti Dan eura – građani se kroz zabavan i informativan sadržaj upoznali s novom valutom

29. listopada 2022.

U Zagrebu je ove subote, 29. listopada od 10 do 12 sati, na Cvjetnom trgu održana četvrta po redu manifestacija Dan eura kao dio informativne kampanje „Euro – naš novac“, koja se, u organizaciji Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske narodne banke te uz sufinanciranje Europske unije, provodi s ciljem što kvalitetnijeg informiranja građana o prelasku na novu valutu.

Nešto više od dva mjeseca dijeli nas od uvođenja eura kao službenog sredstva plaćanja u Republici Hrvatskoj, a građani su u Zagrebu mogli doznati sve što ih zanima te razgovarati s hrvatskim dužnosnicima i stručnjacima za euro.
“Okupili smo se danas na Danu eura u Zagrebu s ciljem da građanima približimo sve činjenice o članstvu hrvatske u euro području, ali i o samom procesu uvođenja nove valute. Želimo zahvaliti svim našim stručnjacima koji su radili na ovom važnom projektu. Kako bismo građanima približili sve novosti obišli smo četiri velika grada u Hrvatskoj – Osijek, Rijeku, Split i Zagreb. Članstvo hrvatske u euro području politički je projekt, važno je da to razumijemo upravo iz toga što smo pri pristupanju uniji rekli da želimo postati punopravna članica sa svime što članstvo unije donosi.
U našem ugovoru stoji jasno prihvaćanje obaveze Hrvatske da postane članica europodručja u trenutku kada ispunimo uvjete. Mi smo 2017. godine odlučili pokrenuti strategiju uvođenja eura te smo od tada vodili javnu raspravu, a strategiju smo napravili zajedno s Hrvatskom narodnom bankom. Strategija je usvojena u svibnju 2018. godine i od tada smo vodili transparentan i javnosti dostupan proces ispunjavanja kriterija za uvođenje eura” izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“Danas smo u Zagrebu, u zadnjem gradu od četiri u kojem smo održali Dan eura, kao dio informativne kampanje za uvođenje eura. Namjera nam je da što bolje upoznamo javnost s uvođenjem eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Danas su građani na Cvjetnom trgu u Zagrebu mogli doći i pitati sva pitanja koja imaju o euru, a kroz našu izložbu Euro na kotačima to će moći i u brojnim drugim gradovima diljem Hrvatske. Mi smo sada u jeku priprema za ulazak u euro, počela je predopskrba banaka gotovim novcem a počet će i opskrba poduzeća. Građani već donose u značajnoj mjeri depozite u banke, a pozivamo i sve ostale koji to još nisu napravili da to učine. Nadamo se da ćemo omogućiti da glatko i bez poteškoća usvojimo euro kao svoju novu valutu”, istaknuo je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

“Samo nas dva mjeseca dijele od dana kada će euro postati naša valuta, naš novac. U ovom razdoblju koje je pred nama nekoliko je važnih aktivnosti čija je provedba već u tijeku, od kojih je jedna od najvažnijih upravo sveobuhvatna informativna kampanja, kao i provedba edukativnih aktivnosti koje će zahvatiti sve skupine društva. Sve cijene, plaće i mirovine već su od 5. rujna ove godine uvedene i u eurima, a svega nas dva tjedna dijeli i od predstavljana državnog proračuna koji će biti po prvi puta u eurima. Briga za građane i u ovome je procesu postavljena na najvišu listu prioriteta pa je poseban naglasak stavljen na zaštitu potrošača. Puno je toga što radimo po prvi puta u kontekstu eura, ali nije prvi puta da vlada isporučuje ono što je obećala. Tim smjerom nastavljamo dalje!” naglasio je ministar financija Marko Primorac.

Na ključna pitanja o uvođenju eura, u Zagrebu je zainteresiranim građanima Toni Milun, profesor matematike i financijski vloger. Zagrepčani su na kolu sreće „Euroznalac“ provjerili svoje znanje o euru, dok su se najmanji okušali u igra „Euroškolica“ koja ih je na zanimljiv i zabavan način upoznala s eurom koji uskoro postaje i naš novac. Svi posjetitelji su na Photoboothu mogli izraditi personaliziranu fotografiju s događaja te se informirati na infoEuro informativnom kutku, a za glazbenu podlogu cijele manifestacije bili su zaduženi poznati izvođači Sabrina Hebiri trio i Zsa Zsa.

Dani eura koji su se održali u četiri najveća hrvatska grada, Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, realizirani su u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja kako bi se što veći broj građana upoznao s eurom i promjenama koje nas očekuju s dolaskom nove valute.

Želite znati više?

Top tagovi (Vijesti)

Teme

Pretražite teme

Povratak na vrh

Link sadržaja je kopiran u međuspremnik.