Vlada Republike Hrvatske donijela je Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom

24. prosinca 2020.

Nakon provedenog javnog savjetovanja, na sjednici održanoj 23. prosinca 2020. Vlada RH donijela je Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom. Za planiranje, praćenje i koordiniranje provedbe svih aktivnosti predviđenih Nacionalnim planom bit će zadužena koordinacijska tijela, a središnju će ulogu imati Nacionalno vijeće za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom opisuje sve glavne operativne mjere potrebne za glatko odvijanje procesa zamjene hrvatske kune eurom, kao i ključne elemente poput pravila za preračunavanje cijena i drugih vrijednosti, konvertiranje depozita i kredita te prilagodbe promjenjivih kamatnih stopa. Plan se nadovezuje na Eurostrategiju, a njegovo je glavno načelo zaštita potrošača – proces za potrošača mora biti besplatan, odnosno potrošač ne smije biti u financijski nepovoljnijem položaju nego što bi bio da euro nije uveden.

Sve aktivnosti usmjerene na zamjenu kune eurom osmišljavat će i provoditi niz dionika iz svih segmenata gospodarstva, financijskog sektora i same države.

Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom

The national euro changeover plan

Želite znati više?

Top tagovi (Vijesti)

Teme

Pretražite teme

Povratak na vrh

Link sadržaja je kopiran u međuspremnik.